Парламентарно представените партии в 48-ото Народно събрание постигнаха консенсус относно присъствието на посланика на Руската федерация и на Беларус за тържественото заседание по откриване на парламента следващата седмица.

Позицията да не бъде поканена на 19 октомври

„Демократична България”, ГЕРБ, „Продължаваме промяната” и ДПС. „Възраждане” са възразили. „Български възход” са показали становище да се придържаме към общата европейска позиция. Това каза Надежда Йорданова пред медиите след срещата, проведена в сградата на парламента."Задължителен списък за поканване няма. Преценка на страната домакин е кой да бъде поканен", каза Йорданова."Русия е страна агресор, който нападна свой съсед. България остро осъжда този акт. В този случай България ще се държи достойно и ще заяви ясно своята позицията, подчерта Йорданова.

Десислава Атанасова

от ГЕРБ заяви: "Евроатлантическото мнозинство надделя."Атанасова каза, че не очаква администрацията на НС да не се съобрази със становищата на политическите сили."Ние, като държава, бяхме обявени за неприятелска страна от Руската федерация, въпреки че руският посланик нито е обявен за персона нон грата, нито има други последствия. Не очаквам нито сериозно влошаване на отношенията между двете държави, а считам, че България трябва да защити националния си интерес. Националният интерес на България е да отстоява европейските ценности. Ние сме част от Европейския съюз и като достоен и лоялен член сме наясно от коя страна трябва да бъдем в тази война, ние избираме страната на Украйна и казваме "не" на агресията, "не" на войната", заяви Атанасова.

Андрей Гюров от ПП

коментира, че обединяването на политическите формации по темата, не е индикация за други политически решения."Поканата на г-жа Митрофанова би политизирала излишно цялата ситуация. Излишно е да се отвлича фокуса от тържественото заседание на Народното събрание.

Хамид Хамид от ДПС

още преди началото на срещата заяви: "Няма място госпожа Митрофанова на утрешното заседание."Според Георги Свиленски от БСП протоколът гласи да се канят всички посланици. "Има протокол, който казва, че се канят посланиците на всички държави или не се канят."Притеснен съм за господин Вежди Рашидов като най-възрастен, каза Свиленски и допусна, че евентуално отсъствие на депутата от ГЕРБ, който като най-възрастен народен представител трябва да открие заседанието, ще е "следваща изненада".