Оттеглянето на кандидатурата на Никола Минчев за председател на Народното събрание не променя абсолютно нищо. Това мнение изразиха повечето народни представители, след като вечерта на 19 октомври "Продължаваме промяната" оттегли своето предложение.

"В чисто процедурен план оттеглянето на кандидатурата на Никола Минчев нищо не променя, защото когато гласуваш "въздържал се", все едно гласуваш "против"".

Това заяви Йордан Цонев от ДПС преди заседанието на Народното събрание.

Цонев е категоричен, че ДПС ще участва при всички преговори и разговори. Той посочи, че вчера дори са говорили с ПП, за да се види дали може да се отпуши тази процедура.

“Диалог трябва да има”, отбеляза Цонев.

Той посочи, че изборът на председател ще подпомогне за отпушване на множество процедури, сред които и тази за приемането на бюджета за догодина.

"С оттеглянето на кандидатурата на ПП не се разрешава казуса, защото проблема не е в многото кандидати, а в липсата на подкрепа на един от кандидатите".

Това пък заяви Георги Свиленски от БСП за България.

Свиленски посочи, че кандидатът им за председател, а именно Кристиан Вигенин, се е доказал и е подходящ вариант за поста.

Той напомни още, че БСП няма да участва в разговорите с контактната група съставена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

С оттеглянето на Никола Минчев за председател на 48-ото НС “Продължаваме Промяната” са направили ход към нова Конституционна криза.

Такова мнение пък изрази депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Той беше категоричен, че ГЕРБ няма да оттегли кандидатурата на Росен Желязков.

“Ако и ние оттеглим кандидата си ще задълбочим тази Конституционна криза”, посочи Добрев.

“Надявам се в днешния ден и останалите партии да оттеглят кандидатите си и да остане нашият, за да се реши този въпрос, иначе довечера НС пак няма да закрие сесията”, допълни той.

Ако отново не получат подкрепа, ще продължат да преговарят с останалите парламентарни групи, каза още Добрев.

”Ненормално е Народното събрание да се блокира по този начин, докато държавата има тежки проблеми”, заяви той и обвини “Продължаваме Промяната” за удължената почивка на първото пленарно заседание.

“В почивка сме, защото ПП с тръшнаха като деца и казаха, че искат техния кандидат.

Парламентарната група на ДБ не е взела решение да номинира кандидат за председател на Народното събрание.

Трябва да се намери нова формула за излъчване на председател и да се изработи нова конституционна практика, каза от своя страна Христо Иванов от Демократична България.

Той посочи, че трябва да се търси компромис между всички, защото сме в нова ситуация.

“Практиката, установена досега, почива на факта, че имаше печеливш от изборите, който можеше веднага да формира веднага очевидно мнозинство, което излъчваше в повечето случай председател. Ние предлагаме формула за компромис, ще говорим с другите партии за формула за компромис”, подчерта Иванов.

Той посочи, че българската политическа система се фрагментира - все по-малки и по-голям на брой партии влизат в парламента.

Иванов напомни, че Демократична България няма да участва в разговорите с контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси.