Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин, е подал молба за нов процес във вторника, след като сакоро бе признат за виновен за убийството на тъмнокожия Джордж Флойд по време на арест.

Адвокатът на Шовин, Ерик Нелсън, внесе искането с пояснението, че правото на довереника му на честен процес е било накърнено от публичното представяне на случая преди процеса. Обжалването още казва, че съдът е нарушил своята безпристрастност като е отказал молбата за смяна на съдебния окръг, където да се греда делото, и за нов процес.

Тъй като съдът не е успял да изолира журито и да ги „убеди да избягват всякакви медии“, членовете му не само са станали субект на предразсъдъчната публичност, но също и на „заплахи за журито и на възможен страх от отмъщение“, се казва в обжалването на Нелсън.

"Публичността (на случая - бел. ред.) беше така широка и предразсъдъчна преди и по време на този процес, че увеличаването й се превърна в структурен дефект за хода на процеса" - писа адвокатът

Съдебното жури намери Шовин за виновен в убийства втора и трета степен, както и за непредумишлено убийство втора степен заради смъртта на Флойд през 2020 година.