Милиардерите в Русия са натрупали толкова солидно състояние, че и без да работят, и наследниците им вече са милиардери. По оценки на Forbes Русия към 16 април 2020 г. в страната е имало 103 милиардери с общо състояние в размер на 439 млрд. долара. Ако тази сума се раздели поравно между всичките им деца (281), то всички те също ще са милиардери, като богатството им ще възлиза средно на 1.56 млрд. долара. Ако разглеждаме ситуацията поотделно, то сумата варира от 18 млрд. долара за наследника в семейството на акционера в „Лукойл“ Вагит Алекперов до 188 млн. за всяко от шестте деца на Владимир Лещиков, собственик на компанията „Славянский мир“. В класацията на Forbes Русия са включени 20 милиардерски семейства, в които на всяко дете се падат по не по-малко от 2.25 млрд. долара. Общият брой на децата в тези семейства е 51, пише Profit. Групата на участниците в класацията се е променила, в сравнение с предходната година. В нея влизат петима нови участници от две семейства — син и две дъщери на сенатора от Дагестан Сюлейман Керимов и син и дъщеря на основния акционер във „Фосагро“ Андрей Гуриев. Ето и кои са най-богатите наследници в Русия:

 Юсуф Алекперов – 18 млрд. долара
Брат и сестра Микелсон (по 10.1 млрд. долара)
Джахангир Махмудов – 9 млрд. долара
 Тара и Адриан Мелниченко (по 7 млрд. долара)
Дмитри, Юри и Анастасия Лисини (по 6.7 млрд. долара)
 

Следващите в Топ 10

  • Мария Козицина (6.3 млрд. долара), дъщеря на Андрей Козицин (6.3 млрд. долара)
  • Наталия, Ксения и Иван Тимченко (по 5.8 млрд. долара), деца на Генадий Тимченко (17.3 млрд. долара), акционер в „Новатек“ и „Сибур“.
  • Александър и Ирина Векселберг (по 5.5 млрд. долара), деца на Виктор Векселберг (11.1 млрд. долара)
  • Саид, Гюлнара и Амина Керимови (по 5.3 млрд. долара), деца на Сюлейман Керимов (15.9 млрд. долара)
  • Анастасия, Иван, Василий, Варвара Потанини и техният брат (по 4.7 млрд. долара), деца на Владимир Потанин (23.5 млрд. долара).