Учениците трябва да се върнат на етапи, като първо започна обучение най-малките от 1 до 4 клас, заяви здравният министър Стойчо Кацаров по време на срещата с президента Румен Радев. "Бихме могли да осигурим щадящи тестове - близалки или с анализ на слюнката. Ако родителите са съгласни с такъв подход, така ще има безопасна среда", допълни той.Според него при отпускане на средства от Министерството на финансите, такива тестове могат да се осигурят в рамките на 7 до 10 дни и да започне поетапното връщане на децата в училищата.Просветният министър Николай Денков подчерта, че училищата няма как да отворят без филтър на входа, който не допуска в тях болни деца, преподаватели и работещи.Той изрази съмнения дали родителите ще приемат такова тестване. Той все пак смята, че предвид новата ситуация, съгласие ще има. Денков каза още, че при положение, че училищата вече не са били безопасно място е нямало как присъственото образование да продължи в общините с най-висока заболеваемост."От 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се е увеличил три пъти, а на децата пет пъти, заразени се оказаха 12 000 деца в училищата и 2000 в детските градини", добави той. 

COVID сертификатът е дългосрочно решение за пандемията

"Зеленият сертификат дава дългосрочно решение на пандемията, докато локдаунът само отлага следващата вълна", каза Кацаров."И двата варианта водят до прекъсване на епидемичната верига. В единия случай, обаче, при локдауна ще намалеят болните и след няколко седмици или месеци пак ще сме в същата ситуация", обясни той.Според него зеленият сертификат е щадящ към икономиката и живота. "Колкото повече хора се ваксинират, толкова повече вероятността да се стигне до нов ръст на заболелите намалява. Много западни страни показаха, че при висок процент ваксинирани не само махат мерките, но дори махат изискването за носене на маски", припомни Кацаров.По думите му зеленият сертификат е без алтернативен.Критиките, че само 20-25% от хората са ваксинирани и затова не било подходящо – точно заради това е подходящо сега. Ако обществото се мобилизира и се ваксинира, ще можем да излезем дългосрочно от тази ситуация и да се върнем към нормалния начин на живот, каза още Кацаров.

Контролът на мерките за засилва от понеделник

COVID мерките ще бъдат затегнати от 25 октомври, което е и краят на гратисния период. От тази дата ще бъдат налагани глоби за неспазване на новите мерки."Смятам, че гратисният период беше достатъчен", каза Кацаров.

По 1200 лв. ще получават медиците на първа линия от ноември 

Предприети са допълнителни организационни мерки, за да се подобри организацията в болниците включително за разкриване на нови легла, за да не се разкарват пациенти между болниците. Разглежда се и вариант с прехвърляне на персонал от едно болнично заведение в друго, каза здравният министър."Следващия месец всички медицински специалисти на първа линия независимо от ранга им ще получат 1200 лева нето, което означава, че ще бъде свързано с покриването на социалните им осигуровки. Това ще сумата за пълен работен месец", заяви шефът на НЗОК Петков Салчев. Той подчерта, че в петък здравната каса е взела решение за преразпределение на 39 – 40 милиона на месец за заведенията, които лекуват COVID-19. "За останалите, които не лекуват коронавирус, ще им се доплаща 85% по методиката досега. Следващата седмица предстои предоговаряне с БЛС на средствата в доболничната медицинска помощ", добави той. По думите му НЗОК продължава да покрива и така наречените PCR тестове въпреки тяхното нарастване. Салчев подчерта, че за сега има необходимите средства. Смятам, че с колегите от съсловните организации на лекарите, зъболекарите и фармацевтите, въпреки искрите, които прехвърчат, може да постигнем консенсус в името на здравето на българските граждани, допълни той.