До края на уикенда работата на тръбопровода за горива на Colonial Pipeline би трябвало да се възстанови, но някои дейности ще продължат и през следващата седмица, заяви президентът на САЩ Джо Байдън на брифинг в Белия дом. Той направи бърз преглед на напредъка в решаването на проблемите след хакерската атака срещу най-големия тръбопровод в страната, за да успокои тревогите на съгражданите си от източните щати, понесли основните несгоди след инцидента.

Байдън посочи, че според компанията горивата вече текат по тръбите към по-голямата част от пазарите, но предупреди, че нормализацията няма да се усети веднага навсякъде.

„Тази линия е дълга 5 500 мили и никога в историята не е била спирана изцяло. Затова сега да бъде върната към нормално опериране отнема известни време“ - каза президентът.

Байдън изброи редици действия, които са предприети за подсигуряване на доставките от горива в засегнатите региони и посочи, че дори сее стигнало до поставяне на част от тръбопровода под ръчно управление.

В тон с призивите на администрацията от последните няколко дни той също се обърна към жителите на лишените от гориво щати с молба да не се презапасяват, защото кризата е краткосрочна и от това просто няма нужда.

„Дръжте се, помощта идва!“ - каза президентът, като подчерта, че нещата ще се оправят бързо.

Той бе категоричен, че няма доказателства Русия да стои зад атаката на хакерската група DarkSide, но каза, че следствието има основания да смята, че извършителите живеят на руска територия.

Затова правителството на САЩ ще се отнесе до руските власти, които имат отговорност да направят необходимото, за да се предотвратяват подобни инциденти. Това не е новост и президентът практически повтори казаното от самия него преди няколко дни.

Държавният глава на САЩ увери и че правителството работи за повишаване на киберсигурността на страната, като припомни, че вчера е подписал указ, съдържащ мерки за приложение.