Оказва се, че за повечето държави от Западните Балкани, цифровата грамотност все още е на ниво ниско ниво, а дезинформацията и фалшивите новини процъфтяват. Това заяви в Прищина генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество (RCC) Майлинда Брегу, съобщава „Данас“.

Цифровизацията има две страни,

направени големи крачки по отношение на широколентовата свързаност, масовото разширяване и използването на електронни услуги. От друга страна обаче, Западните Балкани напоследък се борят със сериозни кибератаки. Дигиталната грамотност все още е на ниско ниво - от 24 до 47% спрямо 54% в Европейския съюз.Брегу подчерта, че „е важно да се разделят ежедневните дискусии и злонамереност, които често се подхранват от цифровата анонимност и усещането за дистанция, когато някой е в интернет, за разлика от физическото присъствие." се вземат предвид приоритетите и благосъстоянието на младите хора, каза генералния секретар. 

Срещата на върха се провежда

в момент, когато регионът е на кръстопът поради геополитически, инфлационни, енергийни, климатични, хранителни и други кризи.Дигиталната среща на върха на Западните Балкани се провежда веднъж годишно в рамките на Берлинския процес и програмата за общ регионален пазар на Западните Балкани. След първата среща на върха, проведена в Скопие през 2018 г., а след това в Белград през 2019 г., Тирана през 2020 г. и Подгорица през 2021 г., домакин на тазгодишната пета Дигитална среща на върха на Западните Балкани е правителството на Косово.