Журналистът Сашо Диков предаде мажоритарния дял от акции на "Левски" (86,6%) в административната сграда на стадион "Георги Аспарухов", съобщи bTV.

Ценните книжа обаче ще останат джиросани на името на министър-председателя Бойко Борисов. Той, от своя страна, може да ги предостави на трето лице.

По-рано през деня, чрез съобщение от фирмата на Божков - "НОВЕ Холдинг", стана ясно, че акциите трябва да преминат в ръцете на премиера.

Диков опита да ги занесе в сградата на Министерски съвет, но там министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че Борисов няма намерение и право да вземе акциите.

"Смятам, че всеки човек, който може да помогне за спасяването на "Левски", би трябвало да го направи. С този акт собственикът Васил Божков изпълнява волята на министър Кралев и Бойко Борисов за смяна на собствеността", заяви Диков.

Той подчерта, че е само куриер и не може да коментира истинността на документите и законния характер на извършените през деня дейности.

Документите бяха предадени на изпълнителния директор на "Левски" Павел Колев.

На стадион "Георги Аспарухов" е и баскетболният треньор Константин Папазов. В неделя той заяви, че е провел разговор с Божков и ще бъде новият притежател на акциите. Оказа се обаче, че те са били джиросани на името на Борисов дни преди това.

"Левски" е в затруднено финансово положение от началото на годината, след като бяха приети промените в Закона за хазарта, които засегнаха компанията на Васил Божков - основен спонсор на "сините". Оттогава клубът се издържа с дарения и продажба на билети и артикули.

Преди дни феновете изпратиха писмо до Бойко Борисов с молба да бъде вдигнат запора по сметките на Божков, за да има как клубът да се издържа. Ако това не се случи, предвид че бизнесменът има повдигнати 11 обвинения от българската прокуратура и в момента е в Дубай, те пожелаха държавата да кредитира "Левски" с безлихвен заем.

Борисов от своя страна заяви, че това би се случило, ако настъпи смяна в собствеността.