Директорът на Народния театър "Иван Вазов", Васил Василев, обвини Министерството на културата за разпалване на конфликта.

"Конфликтът беше изнесен

извън сградата на театъра именно от служебния министър, който каза, че в Народния театър има война. Разбира се, че аз съм целта.""Не мога да съм маша за лустрация на даден човек. Имам усещането, че Велислав Минеков иска да кадрува в Народния театър. Един служебен министър не може да кадрува в театър”, каза директорът."Кръстева е пиар, изпълнява административна длъжност. Тя е слугинска длъжност, в която тя трябва да направи така, че да подсигури звездите на НТ, тя обслужва интересите на театъра. Ще смятам ,че даден служител се ангажира с политическите си пристрастия в театъра, ако прави пропаганда на сцената, добави Василев. Това, което се случва в свободното време на всеки служител е негов акт и гражданска позиция."

Директорът на Народния обясни,

и Кръстева, и Морфов са били поканени от него лично да бъдат част от екипа. И двамата служители са били запознати, че двамата ще са на едно работно място. "Защо Морфов който идва след Кръстева, не е казал, че има притеснения за някакви политически пристрастия, можеш ли да протестираш на една врата в празен театър в 10.30 ч. вечерта, а два дена след това да осъзнаеш, че е протест. Той не е казал, че има проблем, не сме взели решение", каза още Василев.