Директорът на болница „Шейново” с първи резултат след резултатите от проверката на „Медицински надзор”.

Здравните власти обявиха, че ще има

наказания заради грешката с разменените бебета. Установени са липса на контрол и серия от грешки на персонала. Директорът на болницата обяви, че той също е наложил наказания още миналата седмица.не е ясно кой точно е допуснал грешката, заради която двете бебета бяха разменени. Още в понеделник от „Медицински одит“ обявиха, че ще санкционират служители на по-отговорни позиции - главната акушерка, първата акушерка, началникът на отделението и директорът на болницата.Директорът на „Шейново” е наложил вече дисциплинарно наказание на трима души от персонала, пише NOVA.

Д-р Румен Велев,

директорът на АГ „Шейново” каза, че това са старшата акушерка на неонатология, началникът на неонатологичното отделение и дежурният лекар, който е изписал бебетата. "Допълнително старшата акушерка е освободена от поста, който тя заема, и е понижена в длъжност”, обясни той.В болницата въвеждат и промени при изписването. Целта е да има двойна проверка на номерата на майките и на децата. „Освен акушерката, която дава бебето, ще се разписва още един служител на болницата, най-вероятно дежурна акушерка, ако това е извън работно време, или старша акушерка”, уточни още д-р Велев.

Майките вече ще трябва

ръчно да изписват номера на гривничката на бебето в документите. Така ще се гарантира, че са го видели. „Винаги човешка грешка е възможно да се случи, но с тази промяна - с тези три подписа, смятам, че това нещо ще се минимализира”, каза директорът на „Шейново”.Медицинският одит е предписал и подобряване на сигурността, както и на контрола на достъп. Включително - поставяне на камери в детското отделение. „В мястото, където се приемат бебетата, камери в стаята, където изписваме бебетата. Ще има възможност за повече от два месеца запазване на тези записи”, допълни д-р Велев.