България е на 11 място от класацията с общо 20 страни в Европа, в които работата на журналистите е определена като най-опасна. Това сочи годишният доклад на "Репортери без граници" (RSF), като в България и 9 други европейски страни има по 1 убийство за 20 години. На първо място в Европа е Русия, а втора е Украйна (12 убити за 20 години), като войната е основен фактор за второто място на украинците. От инвазията на руснаците са били убити цели 8. Турция е класирана на трето място по опасност с 9 убити журналисти за две десетилетия, следвана от Франция с 8 "в резултат на масовото убийство в сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в Париж през 2015 г." Сред страните на Балканите са и Хърватия и Гърция с по 2 убийства и Косово с 1. През последните 20 години в света са били убити 1668 журналисти - средно по над 80 на година.

Двете десетилетия между 2003 г. и 2022 г. са били "особено смъртоносни десетилетия за тези, които са в служба на правото на информация", заявиха базираните в Париж активисти за медийни права. ю "Зад цифрите стоят лицата, личностите, талантът и ангажираността на онези, които са платили с живота си за събирането на информация, търсенето на истината и страстта си към журналистиката", заяви генералният секретар на RSF Кристоф Делоар. „Краят на тази година е подходящ момент да им отдадем почит и да апелираме за пълно зачитане на безопасността на журналистите, където и да работят и да свидетелстват за реалностите по света“. „С убийства, поръчкови убийства, засади, смъртни случаи във военни зони и смъртоносни наранявания, през последните две десетилетия (2003-2022 г.) в света са били убити общо 1668 журналисти във връзка с работата им. Това означава, че всяка година са убивани средно по над 80 журналисти. Общият брой на убитите от 2000 г. насам е 1787“, се казва в доклада, цитиран от "Дарик".

През последните две десетилетия 80% от смъртните случаи в медиите са станали в 15 държави.

Почти половината от убийствата на журналисти са извършени в Северна и Южна Америка, като много от тях са в Мексико, Бразилия, Колумбия и Хондурас.