Фондовите пазари отбелязаха растеж, а доларът отстъпи, след като инвеститорите насочиха вниманието си към данните за инфлацията в САЩ по-късно тази седмица и прецениха перспективата за по-нататъшно затягане на паричната политика. Доларът отслабна, тъй като инвеститорите прибраха своето от добрите печалби, натрупани миналата седмица, поради спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще обяви трето поредно увеличение на лихвения процент с три четвърти процентни пункта през септември.

"Макрокалендарът е спокоен тази седмица, като основният акцент са данните за инфлацията в САЩ", заяви анализаторът на "Forex.com" Фавад Разакзада.

"Това ще държи долара... във фокуса на вниманието, след като много силният доклад за заетостта в САЩ в петък съживи възможността за хеттрик от 75 базисни пункта повишение на лихвения процент през септември."

Инфлацията се забавя?

Данните, които се очакват в сряда, вероятно ще покажат, че инфлацията в най-голямата икономика в света леко се е забавила през юли, но е останала близо до четиригодишните върхове, наблюдавани през последните месеци, съобщи АФП.

Изглежда много малко вероятно показанията "да предложат убедителни доказателства за забавяне на темпа, необходимо на Фед, за да се оттегли от агресивния си режим на борба с инфлацията", заяви анализаторът на SPI Asset Management Стивън Инес.

Спад в цените на петрола

Цените на петрола се понижиха поради очакванията за по-слабо търсене в условията на криза на издръжката на живота.

Нарастването на запасите от суров петрол в САЩ беше отчасти причина за 10-процентния спад на цените през миналата седмица.

Двата основни петролни договора загубиха всички печалби, отчетени след нахлуването на Русия в Украйна, което накара САЩ и Европа да забранят вноса на руски суров петрол, с което удариха и без това ограничените доставки.

Разтърсващият доклад за заетостта в САЩ през миналата седмица "подчерта колко силна остава икономиката, въпреки че сега търговците са все по-нервни от по-агресивното затягане, което може да изпрати икономиката в по-дълбока рецесия по-нататък по пътя", заяви анализаторът на OANDA Крейг Ерлам.

Ядрените преговори - отражение

"Възобновяването на иранските ядрени преговори днес е един от потенциалните рискове за цената на петрола, като се има предвид способността на страната бързо да увеличи производството си, ако бъде сключена сделка."

В неделя Иран поиска от Международната агенция за атомна енергия, ядрения надзорен орган на ООН, "напълно" да разреши нерешените въпроси, тъй като се възобновяват преговорите за съживяване на споразумението от 2015 г. за ограничаване на ядрените амбиции на Техеран.

Ирански източници изказаха предположение, че една от ключовите спорни точки е проучването от страна на МААЕ на следи от ядрен материал, открити в недекларирани ирански обекти.