Служебният премиер Гълъб Донев отхвърли възможността временното правителство назначено от президента Румен Радев да внесе нов бюджет на страната за идната 2023-а година. По време на парламентарния контрол днес Донев беше категоричен, че "служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите". Отговорът от пленарната трибуна на Народното събрание идва в момент, когато "Продължаваме промяната" търси партийно единодушие около идеята Министерски съвет да бъде задължен да лансира нова бюджетна рамка за следващата година. На този етап обаче има само проектодекларация, която дори да събере необходимото мнозинство в пленарна зала, няма да има задължителен характер. През последните дни ПП проведоха срещи с БСП и ГЕРБ-СДС, а парламентарните партии се опитват да разделят разговорите за формиране на редовно правителство от тези за бюджета. Донев заяви още, че политиката по доходите е дългосрочна и затова трябва да се разработва и прилага от редовно правителство.

"Към настоящия момент служебното правителство няма право да формира политика по доходите, а прилага политиката такава, каквато е заварена от предходното редовно правителство, с параметрите, които са гласувани от Народното събрание в Закона за държавния бюджет", заяви министър-председателят.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова попита Донев дали знае, че в Министерство на икономиката и индустрията се увеличават бордовете на държавните предприятия. По думите й има случаи, в които за 20 работещи се назначава над 30 административни служители, а бордът на това предприятие се увеличава.