Дива мечка, която беше изгонена за кражба на сладкиши от италианския ски курорт Рокаразо в района на Абруцо, се върна за коледния кекс.

Мечката се появила за първи път в курорта през декември 2021 г.

След това тя беше хваната и преместен в зооцентър в друг район, но скоро бе пусната оттам в естествената си среда.

Само обаче няколко дни по-късно мечката се върнала в Рокарасо. След това животното отново бе преместено, но отново изуми всички с упоритостта си: мечката измина разстояние от 150 километра и се върна в Рокарадо за сладкиши.

Известно време звярът все още оставяше местните на мира, но наскоро се появи отново в курорта, за да опита понетонето - ароматен коледен кекс в католическия свят, разказва вестник „Таймс”, цитиран от БГНЕС.

Жителите не били изненадани от посещението на прогонената мечка и дори й дали името Хуан Карито, макар да не знаят пола й.

„Той излезе от гората зад ресторанта, може би е бил привлечен от миризмата на панетоне, което се приготвяше в нашето кулинарно училище“, каза шефът на местния ресторант Нико Ромито.

Според него мечката изобщо не се смущавала нито от хора, нито от кучета и около половин час обикаляла около заведението.

Местните смятат, че тя се наслаждавал на миризмата на коледния кекс, както и на печено.

Според представители на Националния парк Майела, разположен близо до Рокарасо, мечката принадлежи към рядък апенински подвид.

В света са останали не повече от 50-60 апенински кафяви мечки.