Принц Андрю, братът на крал Чарлз III, ще може да заеме мястото на краля и да изпълнява кралски задължения, ако е необходимо.Ролята на държавен съветник автоматично се дава на четирите кралски особи, които са на възраст над 21 години, в допълнение към съпругата на монарха.

Следователно, петимата,

които имат правомощията да представляват крал Чарлз III, са кралицата Камила, принцовете Уилям, Хари, Андрю и най-голямата му дъщеря, принцеса Беатрис.Критиците критикуваха назначаването на брата на краля, принц Андрю, който се оттегли от кралски задължения през 2020 г. на фона на обвинения в сексуално насилие, които той категорично отрича. Назначението обаче не беше по избор на Чарлз.

Кралят е обвързан от Закона за регентството

от 1937 г. по отношение на назначаването на неговите държавни съветници и само парламентът има властта да променя законодателството.Включването на Андрю и пропускането на принцеса Ан, която миналата година беше обявена за "най-трудолюбивата кралска особа" за поемането на 387 официални ангажимента, предизвика дебат дали правилата трябва да бъдат променени, така че кралската принцеса да може да бъде назначена за съветник.Ан не отговаряше на условията за длъжност държавен съветник поради правило, известно като мъжко кралско първородство, което дава на жените кралски особи по-малко права за наследяване.Покойната кралица Елизабет отмени правилото през 2013 г. съгласно Закона за наследяването на короната, който дава на жените равни права на наследяване на мъжете, но това не беше приложено със задна дата.Като такава, принцеса Ан всъщност е 16-та по ред за трона.

Кралският експерт

Ричард Фицуилямс смята, че сега е идеалният момент за „радикално преосмисляне“ в парламента относно това как се избират държавните съветници.„Това, от което се нуждаете, е някой като кралската принцеса или графа и графинята на Уесекс“, каза той.Новият монарх е изправен пред нарастваща негативна реакция онлайн, тъй като голяма част от хората не са информирани относно ролята му в назначенията.Коментари като „кралицата не би одобрила“ не вземат под внимание факта, че принц Андрю също остава държавен съветник по време на нейното управление, дори след като се оттегли от кралските задължения и му бяха отнети покровителствата и военните титли.

Петте избрани кралски особи

могат да изпълняват повечето официални задължения на монарха, но има ключови решения, които не могат да вземат.Не им е позволено да се занимават с въпроси на Британската общност, да назначават министър-председател или да разпускат парламента - освен ако не получат изрични заповеди от краля.Последният път, когато държавните съветници трябваше да представляват монарха, беше през май 2022 г., при откриването на парламента.Там тогавашният принц Чарлз и неговият син Уилям представляваха кралицата, за да прочетат традиционната реч.