Държавният департамент на САЩ включи България в списък за наблюдение поради опасения, че не се отнася сериозно към трафика на хора.

България, която заедно със Сърбия е заплашена от включване в черния списък, тъй като не са забелязани подобрения в отношенията към жертвите на трафик.

Според департамента, властите в България разследват "значително по-малко" трафиканти и понякога наказват жертвите за извършените срещу тях престъпления.

Ако разгледате доклада, ще видите смесена картина на напредъка", заяви при представянето му държавният секретар Антъни Блинкен, цитиран от БГНЕС.

Блинкен заяви, че корупцията е "основен инструмент" на трафикантите, които разчитат правителствата да си затварят очите.

"Докато се занимаваме с въпроси като климата и корупцията в рамките на нашата дипломация, трябва да обърнем внимание и на това как те се пресичат с трафика на хора", каза той.

Правителството на България не отговаря напълно на минималните стандарти за премахване на трафика на хора, но полага значителни усилия за това.

Тези усилия включват съдебно преследване на значително повече заподозрени в трафик на хора, разпореждане за възстановяване на имуществото и изготвяне на годишна национална програма за борба с трафика на хора и закрила на жертвите с увеличено финансиране за изпълнение на националната стратегия за борба с трафика на хора.

Данните за идентифициране на жертви и оказване на помощ останаха ненадеждни и неясни и съдържаха дублирания от предходни години, което затрудни създаването на точна картина на ситуацията с трафика и сравняването на годишните данни.

Годишният доклад на Държавния департамент за трафика на хора в миналото не е пощадил близките си съюзници, което често е предизвиквало търкания, въпреки че американски служители твърдят, че нелицеприятните заглавия са накарали правителствата да предприемат действия.

Държавите, които са включени в черния списък - "Ниво 3", подлежат на санкции от страна на САЩ.

Администрацията обаче редовно отменя наказанието за приятелски държави, каквато е и България, които обещават подобрения.