Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е разговарял в понеделник, 3 януари, с колегите си от Букурещката деветка (B9), обединяваща страните от източния фланг на НАТО, съобщи Гласът на Америка. В този формат той е разговарял и с българския министър на външните работи Теодора Генчовска. От българското Министерство на външните работи обаче към момента липсва информация за разговорите.

Блинкен е обсъдил с външните министри от Деветката създаденото от Русия военно напрежение по украинската граница, необходимостта от единна и решителна позиция на НАТО по отношение на колективната отбрана на съюзниците, както и трансатлантическото сътрудничество по въпроси, будещи всеобща загриженост.

"Държавният секретар подчерта убедеността на САЩ, че е необходимо да продължат тесните контакти и координацията с всички наши трансатлантически съюзници и партньори по усилията за деескалация чрез сдържане, отбрана и диалог", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Външните министри са изразили и своята солидарност с Литва пред ескалиращия политически натиск и опит за икономическа принуда от страна на Китай. Държавният секретар е подчертал пред Деветката непоколебимата подкрепа на Съединените щати за трансатлантическата сигурност и Член 5 от Вашингтонския договор на НАТО.

От Държавния департамент съобщават, че в разговорите са участвали първите дипломати на България - Теодора Генчовска, Чехия - Ян Липавски, Естония - Ева-Мария Лийметс, Унгария - Петер Сиярто, Латвия - Едгар Ринкевич, Литва - Габриелюс Ландсбергис, Полша - Збигнев Рау и на Словакия - Ищван Корчок.