17 представители на България в Европейския парламент за следващите 5 години - това ще избираме на 26 май. Ето какво трябва да знаем за изборния ден, как да проверим в коя точно от общо 11 661 изборни секции можем да подадем гласа си, какви документи са нужни, как се провежда самото гласуване, къде може да бъде подаден сигнал за нередности. Изборният ден започва точно 7 ч. и приключва в 20 ч. Това са часовете, в които можем да гласувате. Те важат за изборните секции в страната. Но и за тези на страните от Европейския съюз, където българите, живеещи или намиращи се в този момент на територията им имат право да пуснат бюлетина. Зад граница часовете са според местното време. След 20 ч. може изборният ден да се удължи с до 21 ч, но само с случай, че пред секцията има опашка. До гласуване се допускат хората, които са били на тази опашка преди 20 ч. Валидна лична карта - това е документът, срещу който можем да упражним правото си на глас. За хората, чийто документ за самоличност е изтекъл, откраднат или изгубен - службите на МВР работят извънредно включително и в изборния ден. При подаване на документи за подновяване на личната карта избирателите ще получават удостоверение, което да представят пред секционната избирателна комисия и срещу него да упражнят вота си. Документът важи само за изборния ден и се прилага към изборните книжа.

Къде гласуваме и кой има право на вот?
право на вот нямат гражданите с избирателни права, които през последните три месеца преди изборите нямат постоянен и настоящ адрес на територията на България или на територията на друга страна членка на ЕС.
Гласуване в чужбина
ТУК проверката е чрез въвеждане на ЕНГ на гласоподавателя. Справката включва името на лицето, номера на избирателната му секция и мястото на гласуване за тази секция.
ТУК - проверка по адрес - след въвеждане на даден адрес като резултат се показва избирателната секция и мястото за гласуване на избирателите от този адрес.
Чрез SMS - на единен номер 18429 и за трите мобилни оператора се изпраща съобщение със съдържание - ЕГН на избирателя. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН. Цената е 25 ст. без ДДС.Чрез стационарен телефон - избира се 0800 1 4726 (по-лесно се запомня като 0800 1 GRAO) и се следват инструкциите. Обаждането е безплатно за цялата страна.
Бюлетина и как да гласуваме
Внимание:САМО  ЗНАК "Х" ИЛИ "V", ХИМИКАЛКА, ПИШЕЩА СЪС СИН ЦВЯТ. Зв рамките на крадратчето
Гласуване с машина
Точно в 3000 секции на територията на България избирателите ще имат право да гласуват машинно, а не с хартиена бюлетина. Ако искаме да упражним вота си така и в секцията ни има машина, то след като името е открито в списъка, СИК дава чип карта. Тя се поставя в машината. На екрана излиза бюлетината, която изглежда като хартиената. Гласуваме чрез дисплея -  в квадратче с номера на предпочинатата партия, коалиция или незамисим и по желание - в кръгче да конкретен кандидат от избраната вече листа. При машинния вот няма опция за невалиден вот. След потвърждаване на вота с натискане на бутон на дисплея, машината издава и хартиена разписка. Тя на свой ред се пуска в урна.
"Не подкрепям никого"
Кога вотът ни е недействителен?
Забрани, нарушения и сигнали
  • Предварително раздаване на изборни книжа и материали.
  • Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.
  • Гласуването извън изборното помещение с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.
  • Присъствието в кабината за гласуване (или зад паравана при вот с мащина) на други лица освен избирателя. Изключение правят случаите на разрешено гласуване с придружител. Не се допуска и присъствие на други лица, освен гласоподавателя, на разстояние по-малко от 3 метра от тъмната стаичка
  • Използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника по време на вота - това може да доведе и до глоба от 1000 лв.
  • Разкриване на тайната на вота (в това число и разгъване на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия)
  • Агитацията в изборния ден във всички форми, какво и такава около, пред и в изборните помещения.