Редица европейски държави затягат мерките заради коронавируса по време на Коледните празници. Нидерландия въведе 5-седмична пълна блокада, затворени са несъществените магазини, театрите и фитнесите. В сряда Германия ще влезе в твърд локдаун, след като броят на заразените достигна рекордно високи нива.

Междувременно се очаква на 21 декември Европейският медицински регулатор да одобри или не първата ваксина, която ще влезе в употреба на територията на ЕС. Великобритания, САЩ и Канада вече започнаха ваксинирането на медицинските си специалисти с препарата на Pfizer. През последните седмици правителствата на континента се борят с трудни въпроси дали да облекчат ограниченията навреме за празничния период. Но скорошната вълна от инфекции в някои държави накара правителствата да спрат плановете за разхлабване на правилата.

Какви мерки предприемат държавите?

Хората трябва да се въздържат от несъществени присъди в чужбина, поне до средата на март. НидерландияНовият локдаун в Германия ще продължи от 16 декември до 10 януари, но ще има леко облекчаване на Коледа, когато едно домакинство ще може да приеме максимум четирима близки членове на семейството.ФранцияИталияИспаниябелгийските прокуроридатските общини