Европа е готова да продължи укрепването на трансатлантическото сътрудничество, написа днес в Twitter европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. На изборите народът на САЩ каза своята дума. Очакваме резултата, добави той. Борел изрази очакване връзките между САЩ и ЕС да продължат развитието си на основата на общите ценности и история. Говорителят на Европейската комисия заяви на пресконференция, че ЕС очаква официалните резултати от изборите в САЩ, преди да даде оценка. Нека да се доверим на американските власти, чийто опит в демократичния процес е по-дълъг, отколкото в някои европейски държави, призова той.

Говорителят изрази очакване резултатът да бъде съобщен своевременно. По неговите думи туитът на словенския премиер Янез Янша, в който се отправят поздравления към президента Доналд Тръмп за неговото "преизбиране", не се вписва в европейския подход да се изчакват окончателните резултати.
Според експерти развиваща се Европа е регион от критично значение за САЩ в икономическо и политическо отношение. НАТО и САЩ имат вече повече от 70 години присъствие в Европа, от което икономически се възползват както европейците, така и американците. Европа и САЩ представляват приблизително половината от световната икономика. Те са основни търговски партньори, често са и са най-важният източник на преки чуждестранни инвестиции.