С нарастващия брой заразени с COVID-19 българи, все повече европейски държави затягат мерките за пристигащите от Родината, независимо дали са туристи или сезонни работници. Към момента единствено Финландия не допуска влизането на българи на територията на страната без основателни причини. Останалите наши сънародници, които влизат в страната по съществени поводи, трябва да останат под 14-дневна карантина. Сред останалите скандинавски държави граничният контрол е засилен. Влизането на територията на Норвегия е ограничено. Допускат се български граждани, постоянно пребиваващи в страната, които имат трудов договор с норвежки работодател, или са роднини на пребиваващи в Норвегия. При влизане трябва да се докаже с документи родствената връзка с постоянно пребиваващите в Норвегия членове на семейството. Всички влизащи на територията на страната от България се поставят под домашна карантина за 10 дни без изключение. Датските власти също допускат български граждани при наличие на адресна регистрация, трудов договор, документ, удостоверяващ бизнес пътуване или хуманитарни случаи. Независимо от целта на пътуването им, всички пристигащи от България са поставяни под 14-дневна карантина.

Карантина за български граждани е в сила и в Италия.

Задължителна е обаче 14-дневната карантина за българи, влизащи в Кралство Нидерландия, Великобритания и Република Ирландия.

Белгия и Германия пък налагат по-строги мерки спрямо наши сънародници, пристигащи от определени части на страната.

Франция и Швеция са единствените западноевропейски страни, които за момента нямат наложени ограничения за пътуващите български граждани

Без никакви ограничения пътуват българските граждани до Румъния, Турция, Сърбия и Северна Македония


Държавите, от които се прибираме в България без карантина