Великобритания уведоми председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че намя да излъчи свой комисар преди изборите на 12 декември.

"Писахме до ЕС, за да потвърдим, че предизборните указания посочват, че Обединеното кралство не трябва да прави номинации за международни назначения през този период", заяви британски служител в четвъртък.

Въпреки че ще стартира без представител на една от страните-членки няма спънки комисията на Фон дер Лайен да встъпи в длъжност, заявиха високопоставени източници от ЕС.

Комисията на Фон дер Лайен, съставена от нея и висши служители от 26 други държави-членки, се надява да встъпи в длъжност на 1 декември.

28-ата държава-членка на ЕС, Великобритания, планира да напусне блока на 31 януари, а премиерът Борис Джонсън се бори в предизборна кампания, стремейки се към одобряване на напускането на еврообщността.

В Брюксел имаше опасения, че бойкот от страна на Великобритания ще задържи встъпването в длъжност на новия изпълнителен екип на Европейския съюз.

Целевата дата на Фон дер Лайен за встъпване в длъжност, 1 ноември, вече дойде и си отиде, след като депутатите отхвърлиха кандидатите за постове от Франция, Унгария и Румъния..

Но са посочени други три имена, които да ги заменят.