Неделя, 10 април, е 45-ият ден от войната на Русия срещу Украйна. Ето какво знаем към този момент:

  • Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба призова учените да проучат последиците от руската пропаганда, която според него е създала среда, направила възможни зверствата в Буча.
  • Българските власти отричат съобщения на руски медии, че българският кораб „Царевна“, който е в Мариупол, е превзет от украински части. От Министерството на външните работи заявиха за БНР, че намиращите се на кораба 17 български моряци са добре и поддържат постоянна връзка с тях.
  • След председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която в петък посети Буча, станал символ на зверствата на войната в Украйна, в Киев пристигна и британският премиер Борис Джонсън.
  • Украйна “винаги е готова” да води преговори с Русия, заяви в събота украинският президент Володимир Зеленски.“Украйна винаги е казвала, че е готова за преговори и търси всяка възможност за спиране на войната. Едновременно с това, за съжаление, виждаме подготовка за важни, според някои дори решителни боеве в източната част на страната”, каза Зеленски на обща пресконференция с австрийския канцлер Карл Нехамер.
  • Международни дарители, включително канадското правителство и Европейската комисия, обещаха в събота общо 9,1 млрд. евро дарения, заеми и грантове в подкрепа на бежанците, бягащи от руската инвазия в Украйна.