Eвропейски фирми ще обединят усилия, за да изградят "глобален лидер" в широколентовия интернет, който да бъде основен конкурент на американски услуги като Starlink на Илон Мъск.

Френският сателитен оператор Eutelsat вече обяви, че води преговори с британския си колега OneWeb за сътрудничество в областта на широколентовия интернет, съобщава БГНЕС.

Сателитният широколентов интернет обещава да осигури покритие до най-отдалечените райони на планетата, като премахне необходимостта от антени и друга инфраструктура.

Системата също така ще доставя интернет на самолети и определени марки автомобили.

Докато Starlink е водеща на пазара с повече от 2000 малки спътника, изстреляни в ниска орбита на около 210 километра над Земята, то OneWeb има 428 спътника в ниска орбита.

Eutelsat вече предоставя някои интернет услуги чрез сделка с телекомуникационната фирма Orange, но нейната мрежа от 35 по-големи сателита обикаля на хиляди километри от Земята и се използват по-често за телевизия и други комуникации.

Очаква се пазарът на такъв тип интернет да достигне 16 милиарда долара ежегодно до 2030 г.

Европейските фирми обаче са изправени пред силна конкуренция: Мъск не е единственият технологичен милиардер с планове да доминира на пазара - основателят на Amazon Джеф Безос наскоро обяви, че възнамерява да изстреля около 3200 сателита, които ще му струват около 10 милиарда долара, а проектът носи името Kuiper.

Китай също има план да изстреля съзвездие от 13 000 сателита, наречено Guowang, а Европейският съюз иска да разположи приблизително 250 до 2024 г.

„Съзвездията с ниска орбита са пазар, който потенциално може да стане стратегически за правителствата“, каза Ромен Пиередон, анализатор в независимата компания за анализ на капитала AlphaValue.