Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) провежда кампания за набиране на средства за опазването на световно застрашения египетски лешояд.Целта е и през следващите две години да се осъществява програма за освобождаване на отгледани на затворено млади птици, чиято цел е да подсили балканската популация на вида, съобщиха от дружеството.  За последните 40 години популацията на египетския лешояд в България е намаляла с 83%, посочват от дружеството. Днес в страната ни са останали едва 26 двойки. Повече от 20 години БДЗП полага огромни усилия, за да преустанови изчезването. 

Египетски лешояд

Египетският лешояд е дневна граблива птица, която се среща и в България. Птиците са включени в списъка на застрашените видове, както и в Червената книга на България.

Причини за изчезването

Причините за стремителното намаляване на емблематичния вид са използването на отрови и отровни примамки, токовите удари и сблъсъците с електропреносната мрежа, бракониерството и безпокойството по целия му миграционен път от България до Африка.

Резултати от програмата на БДЗП

Осъществяването на програма за освобождаване на отгледани на затворено млади египетски лешояди частично компенсира високата смъртност в морето по време на първата миграция на младите птици (от 10 оцелява само една).Резултатите от последните няколко години го доказват. Освободени са 23 отгледани на затворено птици, от които 6 вече са се завърнали успешно в България, съобщават от БДЗП.За да може програмата за освобождаване на египетски лешояди да продължава да се осъществява и през следващите две години, са нужни 20 000 лева, които ще бъдат използвани за транспортни разходи от зоопаркове в Европа до България, както и за храна и ежедневна грижа за младите пици.На сайта на БДЗП е посочено как може да се подкрепи програмата.