CDC обяви нови изисквания за тестване на пристигащите от Обединеното кралство, но проучване на специалисти от същата тази агенция показва, че тези правила могат да окажат съвсем малко влияние върху разпространението на новата мутирала британска вариация на вируса. От понеделник идващите от Британия трябва да имат негативен тест за коронавирус, излязъл през последните 3 дни. CDC рекламира новите правила в свое изявление във вторник, но според екипа за реакция срещу COVID-19 на самата служба тестването 3 дни преди полет няма да свърши много работа. То ще нали риска от разпространение само с 5-9%.
Според д-р Пол Офит, специалист по инфекциозните болести от  University of Pennsylvania тези изисквания за тестване са "като да разгърнеш ограда от телена мрежа за спиране на комарите".
Заповедта на CDC отбелязва, че "тестването на елиминира всички рискове", но добавя, че когато е комбинирано с други мерки, като самонаблюдение за симптоми, носене на маски и дистанциране, "може да направи пътуването по-безопасно".
През март  CDC спря пристигането на чужденци от Великобритания, което намали пътуванията от Острова до САЩ с 90% - от около 30 000 на 3 000 пътници на ден. Тестовете за коронавирус често пропускат съвсем скорошно инфектиране, така че някой може да даде отрицателен резултат, а всъщност да  е инфектиран, но просто още да няма в организма си достатъчен брой вируси, за да ги хване тестът.
"Тестване до 72 часа преди полет ще пропусне много хора - каза д-р Питър Хотез, специалист по инфекциозни болести от Baylor College of Medicine. Той подчерта, че новата мутация се е появила във Великобритания още преди 3 месеца и най-вероятно вече е стигнала и в САЩ. Тестване в деня на полета обаче може да бъде по-резултатно, тъй като ще редуцира рискът от предаване на заразата с 37-61%, гласи ноемврийският доклад на учените от CDC, който е базиран на математически модели.