След тежките катастрофи от последните месеци експерти и главният прокурор Иван Гешев се събраха на дискусия по мерки, с които да се сложи край на войната по пътищата. Срещата е организирана от Института за пътна безопасност.

Това, че сме водещи

в Европа се дължи на голяма степен на липсата на институциите. Проблемите тук се дължат на безхаберие - темата не представлява интерес. Когато възникне тежко произшествие, темата представлява интерес от гледна точка на това, че добрата новина е лоша новина. Всяка институция трябва да си върши задълженията по законовите правомощия, разбира се.Това заяви Иван Гешев, главен прокурор, по време на срещата.Гешев каза, че взаимодействието между институциите е ключово, както и това между властите. “За прокуратурата е изключително важно да има диалог между институциите. Този проблем с пътната безопасност, в голямата си част според мен може да бъде овладян в средните европейски показатели и стандарти”, посочи той.Гешев заяви, че като човек, който работи в наказателната сфера “никоя институция не е силна сама. Пътната безопасност зависи от институциите, една институция не може да постигне сама резултат”.

Шефът на Института

за пътна безопасност Богдан Милчев също отбеляза, че има проблем с нарушената комуникация между инситуциите. Според него политическата нестабилност също е фактор, който влияе на безопасността по пътищата."Корпуцията на пътя убива", каза Милчев.Милчев обясни, че е получил лично потвърждение от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, че ще присъства на срещата, но представители на МВР липсваха. “Няма представител на МВР, Демерджиев и екипа му са жертва на политическото противопоставяне. Обявявам война на политическото противопоставяне между институциите”, съобщи Милчев. Той посочи, че корупцията ни убива - нито редовното, нито служебното правителство не пожела да извърши одит на пътищата.