Най-малко петима души са загинали при експлозия пред джамията Ид Гах в афганистанската столица Кабул, съобщи говорител на вътрешното министерство на талибаните. Четирима други са били ранени при нападението в неделя, което беше насочено към панихида за майката на говорителя на талибаните Забихула Муджахид. Атаката в неделя е първата, насочена към столицата от края на август, когато атентатор-самоубиец на Ислямска държава се взриви по време на американската евакуация край международното летище в Кабул. Взривът уби 169 афганистанци и 13 американски военнослужещи и беше една от най-смъртоносните атаки в страната от години. „При нас бяха настанени четирима пациенти, трима от които с наранявания от осколки, докато един имаше рана от куршум“, съобщи Марко Пунтин, ръководител на Спешна помощ във финансирана от Италия болница в Кабул. Пунтин каза, че е чул изстрели малко след взрива, като добави, че и четиримата настанени пациенти са живи и в стабилно състояние.

Бойци на талибаните не са пострадали при нападението, заяви говорителят Билал Карими пред агенция Асошиейтед прес. Убитите при нападението са цивилни извън портата на джамията.
„Чух експлозия в близост до джамията Ид Гах, последвана от изстрели с оръжие“, каза Абдула, от магазин наблизо пред агенция AFP, добавяйки, че талибаните блокирали пътя малко преди взрива.
Трима заподозрени са арестувани след експлозията в неделя, каза Карими. Районът около джамията е отцепен от талибаните. По-късно следобед мястото е разчистено.
До момента никой не е поел отговорност за взрива.
След като талибаните превзеха Афганистан в средата на август обаче срещу тях зачестиха атаките на бойци, свързани с Ислямска държава.
Засилването на напрежението показва възможността за по-широк конфликт между двете групи.
Експлозията подчерта нарастващите предизвикателства, пред които са изправени талибаните само седмици след като поеха контрола над Афганистан в кампания, която завърши с превземането на Кабул на 15 август. По време на 20-годишната окупация на САЩ в страната талибаните често са били отговорни за взривяване на бомби и стрелби, но сега са изправени пред опит да ограничат съперничещите въоръжени групи, използващи същите методи.
Нарастващите предизвикателства пред сигурността идват в момент на икономически срив, тъй като талибаните се борят да управляват страната без огромната чуждестранна помощ, отпусната на подкрепеното от САЩ правителство, което те свалиха.