Европейската комисия представи предложения за допълнителни мерки срещу незаконния внос и износ на огнестрелно оръжие в ЕС. Еврокомирасят по вътрешните работи Илка Йохансон отбеляза, че често оръжие, придобито незаконно, се използва от въоръжени престъпни групи и терористи.

При атентатите във Франция

от 2015 г. срещу редакцията на изданието "Шарли Ебдо" и в концертната зала "Батаклан" е било използвано оръжие, сглобено от внесени отделни части. От комисията заявиха, че трябва да се обърне внимание на вноса на подобни части, който засега е разглеждан отделно от правилата на оръжейния внос.Въоръженото насилие от организирани престъпни групи в ЕС се увеличава. Това е заплаха за сигурността и стабилността на нашето общество, заяви Йохансон. По нейните думи много средства за създаване на самоделно оръжие днес все още са широко достъпни и е твърде лесно сигнални пистолети да бъдат внесени и преработени в бойни.

Бройката на единиците незаконно оръжие в ЕС

около 35 милиона, а в Шенгенската информационна система са съобщени 630 000 случая за изгубено или откраднато оръжие. Йохансон настоя държавите от ЕС да подават данни за установените от тях случаи и да се вземат мерки.Комисията предлага да бъдат въведени общи правила за внос, износ и пренасяне през ЕС на огнестрелно оръжие за граждански цели. В предложението се отчита, че войната, предприета от Русия срещу Украйна, увеличава опасността от неправомерни действия с оръжие. Една от целите е да се ограничат възможностите за заобикаляне на ембарговите правила за оръжейния износ.