Европейският съюз ще може сам да избира къде да ограничи потреблението на газ в рамките на европейския план за намаляване на потреблението с 15 %. Европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон направи това изявление на пресконференция в Брюксел, на която представи плана.

"Правителствата ще могат да избират какви мерки да използват за намаляване на потреблението на газ и дали е необходимо да прибягват до възможността за получаване на изключения от тази норма", каза Симсън.

Тя обясни, че системата за пестене на газа ще се състои от два елемента.

От 1 август до 31 март 2023 г. страните от ЕС ще трябва доброволно да намалят потреблението на газ. Ако през този период настъпи критичен спад в доставките, Европейската комисия, след консултации с държавите-членки, може да обяви "тревога" за доставките на газ в целия съюз. Това би означавало, че всички страните от ЕС, трябва да намалят потреблението с 15 % и всички спестени количества да бъдат изнесени на европейския пазар.

Документът обаче подчертава, че икономии на потребление на газ не могат да бъдат постигнати чрез изключване на частни потребители, критична инфраструктура, здравни и отбранителни съоръжения. Възможни са ограничения в енергийния сектор, намаляване на отоплението или климатизацията на обществени сгради.