Голяма роля за наблюдаваната ниска избирателна активност изигра вялата и съкратена избирателна кампания, в която политическите сили така и не успяха да заговорят на езика на хората, каза в студиото на BG VOICE социологът Елена Дариева. Тя отбеляза, че за разлика от трите парламентарни вота миналата година, на този "отсъстваше еуфорията".

Запитана от водещия Ясен Дараков дали вижда някакво възможна управленска коалиция около ГЕРБ, които печелят изборите, Дариева посочи, че изходната позиция на първа политическа сила е по-добра за излизане на ГЕРБ от изолация от досегашното им положение.

"Аз съм убедена, че голяма част от политическите сили ще изчакат окончателните данни на ЦИК за своите пресконференции...  вотът от чужбина може да се окаже решаващ, защото сме в много интересна ситуация - дали ще имаме 7-партиен парламент или 8-партиен парламент. Любопитна е структурата на вота, който идва от чужбина, където ИТН се радва на добра популярност" - каца социологът.

При 8-партиен парламент разпределението на мандатите ще бъда различно,  добави тя. По думите й най-характерното за последните избори е, че на тях ги  е нямало надеждите и въодушевлението за сметка на доминиращото разочарование и страховете. Това по никакъв начин не способства за повишаване на избирателната активност.

"Тази вечер сякаш няма победители, не видях някой да се радва пред политическите централи" - каза тя. Дариева подчерта, че в новия поляризиран и фрагментарен парламент сформирането на мнозинство ще бъде една много трудна задача с която тя се надява политиците да успеят да се справят, защото "ако и този път пропадне шансът за редовен кабинет, смятам, че този, който го направи, ще бъде наказан на следващ вот от избирателите".