Вече има някаква увереност, че проектът ще бъде пуснат в експлоатация навреме, т.е. на 1 октомври трябва да текат търговски количества газ., заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов след срещата в президентството със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща газовата връзка с Гърция, „Авакс“, и ръководството на проектната компания, възложител на строежа, „Ай Си Джи Би“.

„Това, което мен ме притесни малко е, че не можаха да ни представят детайлен график за изпълнение на абсолютно всички дейности“, съобщи той.

Енергийният министър допълни, че в сряда ще бъде направена среща на мястото на обекта, където фирмата изпълнител ще му предостави графика, съгласуван с със строител, с подизпълнителите по определените дейности, ако има такива, и възложителя – „Ай Си Джи Би“. По думите на министър Христов графикът ще бъде проверен от Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а след това вече оперативно ще бъдат следени всички дейности по него.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков заяви, че отново е поставил конкретни въпроси във връзка с приключването на етапите, необходим за въвеждането на обекта в експлоатация и е получил уверение, че той ще бъде завършен.

„Интензивно се работи между ДНСК и надзора. В момента се комплектова документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да можем да го въведем в експлоатация“, съобщи той.

По думите му проблемните точки ще бъдат следени всеки ден. Регионалният министър уточни, че към петък част от тях са започнали да се поизчистват.

„Ние ще следим и следим всеки ден в момента как тече строежът, независимо, че все още нямаме график. Но Регионалната дирекция на националния строителен контрол всеки ден е на място, всеки ден информират“, каза той.

Шишков съобщи, че е поел ангажимента да бъде уведомяван за всеки един проблем, за да може да координира целия процес, независимо дали е свързан само с МРРБ, или с другите служби.

Той е категоричен, че цялата държавата стои зад този проект и се старае да накара строителя максимално бързо да го завърши.

Има един недовършен водопровод, който е противопожарен. Има един канал, който е свързан и текат довършителни работи, съобщи още Иван Шишков. Той посочи, че ако в момента има газ в тръбите, то тя представлява един резервоар, т.е. тя не се движи.

„Въпросът дали има газ, или няма газ на практика не е проблемът в случая“, каза още регионалният министър.

По отношение на цените на природния газ министър Христов каза, че се търсят най-евтините източници на газ.

„Беше обявен търг, който приключи успешно за достатъчните количества за септември, цената е доста добра“, съобщи той.

В момента се водят преговори, включително и с „Шениър“, за доставките на газ през октомври, ноември и декември месец.

„Очакваме, първо, да стабилизираме количествата и цената на максимално ниско ниво“, каза енергийният министър, но допълни, че все още няма подписан договор и не може да даде гаранция, а и условията са конфиденциални.

Той е категоричен, че нямаме проблем с количествата, а с цената на газа.

По отношение на преговорите с „Газпром“ той заяви, че всичко зависи от това дали интерконекторът ще бъде въведен в експлоатация от 1 октомври.

„Сега ще си направим разчетите, за да видим какви количества са необходими и какви количества можем да доставим“, каза още Румен Христов.

По-рано днес президентът Румен Радев каза, че междусистемната газова връзка между България и Гърция не е просто инфраструктурен проект, а тя има огромно значение за постигане на реална деверсификация за България и страните от Централна и Източна Европа. Той даде заявка, че българската страна е готова да сътрудничи за бързото пускане в експлоатация на проекта и изрази надежда, че останалите довършителни и строително-монтажните дейности ще бъдат приключени при пълна мобилизация. Независимост и сигурност в цените на доставките са също част от ползите, отбеляза Радев.

След това собственикът на „Авакс“ Антониос Митзалис увери българския държавен глава, че от самото начало на проекта от „Авакс“ осъзнават важността му и се опитват да дадат най-доброто за успешното му приключване. „Ще направим всичко, което е по силите ни, за да може този обект да бъде приключен и да влезе успешно в експлоатация“, каза той.

Теодора Георгиева, изпълнителен директор на „Ай Си Джи Би“, заяви, че изграждането на интерконектора с Гърция е един от най-големите проекти и го обяви за кауза и на „Ай Си Джи Би“, и на България. Тя посочи, че основните дейности са свършени, но има встъпителни задължителни дейности преди пускането в експлоатация.