Турция може да започне сухопътна операция в Сирия.

Това заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган.

"Не сигурно, че тази операция ще бъде ограничена само до въздушна", заяви Ердоган пред репортери, при завръщането си от Катар.

"Компетентните органи, нашето министерство на отбраната и началникът на генералния щаб заедно ще решат нивото на сила, което трябва да бъде използвано от нашите сухопътни сили", каза Ердоган.

"Вече предупредихме, че ще накараме тези, които нарушават границите ни, да си платят", каза той.

Ердоган говори, след като при удар от сирийска територия бяха убити най-малко трима души, включително дете, в граничен турски град.

Ударите бяха нанесени ден след като Турция нанесе въздушни удари по бази на забранени кюрдски бойци в Северна Сирия и Ирак, които според нея се използват за извършване на "терористични" нападения на турска територия.

При нощните налети в Северна и Североизточна Сирия са загинали най-малко 31 души, съобщи базираната във Великобритания мониторингова група Сирийски център за наблюдение на правата на човека.

Те са били насочени главно срещу позиции, държани от сирийските кюрдски сили.

Офанзивата с кодово име "Операция "Claw-Sword" се провежда седмица след взрива в центъра на Истанбул, при който загинаха шестима души и бяха ранени 81, а за нападението Турция обвини Кюрдската работническа партия (ПКК).

От десетилетия ПКК води кървав бунт в страната и е обявена за терористична група от Анкара и западните ѝ съюзници. Тя обаче отрича да е замесена в експлозията в Истанбул.