27-те държави - членки на Европейския съюз се съгласиха да започнат преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония.

Държавите - членки на ЕС "току-що се съгласиха да започнат преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония!", написа в Туитър министър-председателят на Чехия Петр Фиала, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

"Направихме още една важна стъпка към приближаването на Западните Балкани към ЕС", добави той, след като зелената светлина беше одобрена на среща на посланиците на ЕС в Брюксел.

Началото на разговорите идва, след като в неделя Северна Македония и България подписаха френско предложение, което предвижда македонският език да стане официален в ЕС, както и да се предоставят други гаранции.

Доскоро България блокираше всякакъв напредък в преговорите за присъединяване поради спора между страните по дълъг списък от езикови и исторически въпроси, припомня АФП.

Спорът спря и кандидатурата на Албания за членство в 27-членния блок поради дългогодишната политика амбициите на двете страни да се присъединят към ЕС да бъдат разглеждани заедно.

Под натиска на Франция, която председателстваше ЕС до 1 юли, миналия месец българският парламент се съгласи да отмени ветото си в замяна на гаранции от страна на ЕС, че Северна Македония ще изпълни определени искания по спорните въпроси.

Северна Македония беше определена за кандидатка за членство в ЕС преди почти 20 години. Тя вече работи по големи различия с Гърция, за да се присъедини към НАТО през март 2020 г.

Албания получи статут на кандидат за членство от ЕС през 2014 г.

Стратегическото значение на Западните Балкани за ЕС нарасна след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, като се появиха опасения за влиянието на Москва в региона.