Европейският съюз застана зад България, определяйки като лишени от достоверност твърденията на руската страна, че камионът, взривил моста в Крим, е тръгнал от България.

Говорителят на Еврокомисията Петер Стано подчерта, че Крим е част от Украйна и мостът, който свързва тази украинска територия с Русия е незаконен.

„Нямаме възможност да разберем, какво точно се е случило в събота с моста.

Но не можем да имаме доверие на разследването в Русия“, заяви той.

На 8 октомври на моста, който свързва полуостров Крим с континенталната част на Русия, се взриви тежкотоварен камион. Пожарът обхвана седем цистерни с гориво от преминаващата по железопътната част на моста композиция.

При експлозията загинаха трима души, а пътното платно беше частично разрушено.

На среща с руския президент Владимир Путин ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин обяви, че камионът-бомба е преминал през България.

Според него експлозията „със сигурност има терористичен характер“.

Той добави, че маршрутът на ка-миона, в който е станала експлозията вече е установен - България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край.

Президентът Путин обвини украинските служби като извършители и поръчители на взрива.

"Служебното правителство на Гълъб Донев извършва проверки и е изискало информация от службите по темата с камиона, който се взриви на Кримския мост", съобщи говорителят на кабинета Антон Кутев пред БНТ.