Европейската агенция по лекарствата съобщи, че подкрепя издаването на разрешение за достъп до пазара на ЕС на ваксината срещу COVID на "Янсен" - европейски представител на дружеството Johnson&Johnson. Отбелязва се, че досега тази ваксина е изпробвана на 44 000 души. Доказано е, че две седмици след имунизацията при 67 на сто от ваксинираните е предотвратено тежко боледуване. Ваксината се препоръчва за пълнолетни хора, а страничните ефекти са леки до умерени - умора, замайване, мускулни болки и главоболие - и отминават до няколко дни.

Препаратът на "Янсен" срещу новото заболяване ще стане четвъртият одобрен в ЕС след произнасянето на Европейската комисия. По-рано днес европейската лекарствена агенция съобщи, че започва оценка на лекарство срещу COVID-19.

Ваксината е първата, която се прилага в една доза. Отбелязва се, че досега тази ваксина е изпробвана на 44 000 души в САЩ, Южна Африка и Латинска Америка. Доказано е, че две седмици след имунизацията при 67% от ваксинираните е предотвратено тежко боледуване.
Ваксината се препоръчва за пълнолетни хора, а страничните ефекти са леки до умерени – умора, замайване, мускулни болки и главоболие – и отминават до няколко дни.
Препаратът на „Янсен“ срещу новото заболяване е четвъртият, който получава зелена светлина за използване в Евросъюза за лица над 18 години и ще влезе в употреба след като получи одобрение от Европейската комисия. Досега в общността са одобрени ваксините на „Пфайзер“, „Астра Зенека“ и „Модерна„.
Ваксината вече е одобрена и в Съединените щати, Канада и Бахрейн, ускорена оценка е в ход и в Република Южна Африка. По-рано днес европейската лекарствена агенция съобщи, че започва оценка на лекарство срещу КОВИД-19.