Тропическата буря Ета удари Куба в неделя и се насочи към бреговете на Флорида. Там вече тече подготовка за посрещане на стихията, която може да удари с ураганна сила, след като десетки загинаха и над 100 изчезнаха в Мексико и Централна Америка. Американският национален център за урагани в Маями обяви предупреждения за ураган и бури от Ocean Reef до Dry Tortugas, включително залива на Флорида. Бурята се очаква да достигне там рано в понеделник. Властите във Флорида затвориха плажовете, пристанищата и пунктовете за тестване за Covid, спрян е общественият транспорт, а жителите са призовани да стоят далеч от улицата. Няколко убежища бяха отворени в Маями и Флорида Кийс за живеещи в мобилни къщи и ниско разположени райони. Окръг Брауърд също прекрати присъственото обучение в понеделник, а в Маями изглеждаха готови да направят същото. В неделя следобед Ета скоростта на ветровете на Ета достигаха 104 км/ч.  Бурята се движи на северозапад с 22 км/ч.

Бурята причини преливане на реки и наводнения в крайбрежните зони в Куба, където 25 000 души бяха евакуирани. Но няма съобщения за смъртни случаи.
Ета удари Куба, докато спасителните екипи все още издирват затрупани хора под огромно свлачище в Гватемала. В неделя властите съобщиха, че броят на жертвите там е нараснал до 27 души, а над 100 все още се издирват.
Най-малко 20 души пък са загинали в Южно Мексико, а местните власти в Хондурас съобщават за 21 жертви, въпреки че националната агенция за бедствия е потвърдила само за осем.
Във Флорида губернаторът Рон ДеСантис обяви извънредно положение за осем окръга в щата, докато Ета се приближава, призовавайки жителите да се запасят със стоки от първа необходимост.
Окръг Маями-Дейд обяви извънредно положение в петък вечерта и също предупреди, че опасността от наводнения ще бъде в сила до вторник вечерта.
Още по-на юг властите наблюдават отблизо бурята, но все още не са планирали да евакуират туристи или жители.
Ета първоначално удари Никарагуа като ураган от категория 4, а властите от Панама до Мексико все още проучват щетите след дни на проливни дъждове през седмицата.