Най-малко 200 души бяха убити през последните два дни на етнически сблъсъци в южния судански щат Сини Нил, съобщиха официалните медии.

Преди бе съобщено за 150 жертви.

Сблъсъци в Сини Нил, който граничи с Етиопия и новата държава Южен Судан, избухнаха миналата седмица след съобщения за спорове за земя между членове на народа хауса и съперничещи групи.

Жителите съобщават за стотици, бягащи от интензивна стрелба и подпалени домове и магазини.

Боевете достигнаха своя връх в сряда и четвъртък, което накара губернатора на провинцията да обяви в петък извънредно положение .

"Двеста души бяха убити" в три села в района на Уад ал Махи, на около 500 километра южно от столицата Хартум, каза ръководителят на местното събрание Абдел Азиз ал Амин.

„Някои от телата все още не са погребани“, каза той по държавната телевизия, призовавайки „хуманитарните групи да помогнат“ на местните власти да погребат мъртвите. Губернаторът Ахмед ал-Омда Бади нареди "извънредно положение... в целия щат Сини Нил за 30 дни", според указа от петък, видян от Франс прес.

Абас Муса, ръководител на болницата Уад ал Махи, каза пред АФП в четвъртък, че сред загиналите има "жени, деца и възрастни хора".

Няколкостотин души демонстрираха в столицата на Сини Нил Дамазин по-рано същия ден със скандирания „Не на насилието“. Някои настояха губернаторът Бади да бъде уволнен, обвинявайки го, че не ги защитава.

От юли до началото на октомври най-малко 149 души са били убити и 65 000 са разселени в Сини Нил, според ООН. Племенната общност хауса се е мобилизирала в цял Судан, тя твърди, че е дискриминирана от племенния закон, който им забранява да притежават земя в Сини Нил, защото е последната група, заселила се там.

Въпросът за достъпа до земя е много чувствителен в бедния Судан, където селското стопанство и добитъкът представляват 43% от заетостта и 30% от БВП по данни на ООН и Световната банка.

Судан се бори със задълбочаващите се политически вълнения и спираловидната икономическа криза след миналогодишния военен преврат, ръководен от командващия армията Абдел Фатах ал Бурхан.

Ръстът на етническото насилие през последните месеци подчерта срива на обществената сигурност в страната след преврата. Общо 546 души бяха убити и най-малко 211 000 бяха прокудени от домовете си в междуплеменните конфликти в цялата страна от януари до септември, твърди ООН.