Бившата колумнистка в списания И. Джийн Керъл заведе дело срещу бившия президент Доналд Тръмп за посегателство и клевета по силата на нюйоркски закон, който разрешава пълнолетните, станали жертви на сексуално нападение в миналото, да предприемат действия години по-късно.

Керъл е внесла иск още в четвъртък - първия ден, в който това може да стане по новия закон - Adult Survivors Act. Той дава прозорец от една година, в който може да се заведе дело по твърдение за старо посегателство.

Искът е вторият, подаден от Керъл против Тръмп. Първият цели да го подведе под отговорност за посегателство с твърдение, че е изнасилил Керъл в пробната на универсален магазин в Ню Йорк в средата на 1990-те години. Искът също така е и за клевета - заради твърдения, направени от Тръмп. Керъл иска съдът да нареди на Тръмп да оттегли клеветническите си думи и да изплати компенсации в размер, определен на процеса.

Исковете срещу Тръмп

През 2019 година журналистката съди Тръмп за клевета, след като той отхвърли нейните твърдения за сексуално посегателство и каза, че никога не я е срещал, че не е негов тип и че си е измислила всичко, за да усили продажбите на новата си книга. В иска от четвъртък Керъл възобнови своите твърдения и добави ново - от октомври 2022 година, когато Тръмп каза подобни неща за нея, докато тя се готвеше да даде показания във връзка с иска от 2019 година. И Джийн Керъл "Не познавам тази жена, нямам представа коя е, освен че изглежда има някаква моя снимка отпреди много години със съпруга й, който ми стиска ръката на посрещане на благотворително събитие. Тя напълно си е измислила разказа, че съм я срещнал на вратите на пълен с хора нюйоркски универсален магазин и за минути съм си паднал по нея" - писа Тръмп в своята социална платформа Truth Social. Той добави, че това е "измама и лъжа" както всички други по негов адрес през последните години, и че "тази жена не е мой тип"

Първият иск виси на косъм

Делото на Карол за клевета срещу Тръмп от 2019 г. среща проблеми. Защитниците на Тръмп оспориха иска с намерение да докажат, че президентът попада под защитата на закона Westfall Act, който може да се ползва, за да пази федералните служители от съдебни проблеми заради инциденти, възникнали във връзка с работата им. Министерството на правосъдието потвърди миналата година позицията си, че Тръмп е действал в полето на задълженията си, когато, като президент, е отговарял на медийни въпроси за твърденията за посегателство.

Съдът реши казуса в полза на Керъл, но Тръмп и правосъдното министерство обжалваха. Федерален апелативен съд в Ню Йорк постанови, че Тръмп по това време е бил федерален служител, но нареди на апелативен съд във Вашингтон да определи дали изявленията попадат в обхвата на неговите служебни задължения.

От своя страна апелативният съд във Вашингтон ускори гледането на случая и може да се произнесе още в началото на следващата година. Ако той реши във вреда на Керъл, вероятно делото ще бъде прекратено, защото федералното правителство не може да бъде съдено за клевета. Ако искът от 2019 година отпадне, това няма да навреди на този от 2022, тъй като Тръмп вече не е федерален служител, когато направи новите си изявления. Адвокатите на Керъл искат също така съдът да обедини двата иска - този от 2019 и от четвъртък - в общ процес.