Въоръжени мъже убиха мексикански журналист и бизнесмен заедно с още двама души при нападение срещу бар, който той притежаваше в изпълнения с насилие централен щат Гуанахуато, съобщиха властите в сряда.

Ернесто Мендес, ръководител на онлайн вестника Tu Voz, който беше застрелян от неизвестни нападатели късно във вторник, е 13-ият журналист, убит в Мексико тази година.

„Остро осъждаме престъплението, при което бизнесменът и журналист Ернесто Мендес и още двама души за съжаление загубиха живота си“, написа в Туитър губернаторът на щата Диего Родригес. Останалите жертви не бяха назовани.

2022-ра вече е една от най-смъртоносните години за мексиканската преса, според групи за защита на правата на медиите. Властите разследват дали всички жертви са били убити заради журналистическата им дейност или по други мотиви. Новинарски уебсайт, с който Мендес работи, Zona Franca, каза, че той е получавал заплахи в миналото. В него се казва, че той е празнувал със семейството и приятелите си, когато барът му е бил нападнат в община Сан Луис де ла Пас.

Над 150 журналисти са били убити от 2000 г. в Мексико, една от най-опасните за медиите страни в света , като само малка част от престъпленията са доведи до присъди. Организацията за наблюдение на медиите "Репортери без граници" призова властите да използват всички възможности в разследване на "жалкото" убийство на Мендес. Правителството казва, че повече от 20 заподозрени са били задържани във връзка с тазгодишните убийства, девет от които са били официално обвинени.

Гуанахуато, процъфтяващ индустриален регион, се превърна в един от най-смъртоносните щати в Мексико поради войни за територия между съперничещи банди, борещи се за контрол над маршрутите за трафик на наркотици и крадено гориво.