Кенийски член на "Ал Шабаб" е обвинен в заговор да разбие самолет в небостъргача на САЩ след обучение за пилот във Филипините.
30-годишният Чоло Абди Абдула прекарал години в подготовка за извършване на нападение в стил 11 септември, казват от прокуратурата. Той се призна за невинен по всички точки в съда в Ню Йорк в сряда.
Абдула беше арестуван през 2019 г. във Филипините с импровизирано взривно устройство, ръчна граната и пистолет, съобщи тогава CNN. Той беше екстрадиран в САЩ във вторник.
Действащият американски адвокат в Манхатън Одри Щраус заяви: "Този смразяващ обратен призив към ужасяващите атаки от 11 септември 2001 г. е ярко напомняне, че терористични групи като Ал Шабааб продължават да се ангажират с убийството на американски граждани и нападението на Съединените щати."
Не е ясно кои небостъргачи или градове са били част от предполагаемия заговор.
Абдула е изправен пред множество обвинения, свързани с тероризма, и ако бъде осъден на 20 години доживотен затвор.
Абдула, който е в ареста от миналата година, е получил заповеди от командира на Ал Шабаб, отговорен за атаката в хотела в Найроби през 2019 г., съобщи прокуратурата.
Ал Шабааб се закле във вярност на Ал Кайда и служи като основно крило на терористичната група в Източна Африка.
През 2008 г. Държавният департамент определи Ал-Шабаб, което на арабски означава „младежта“, като чужда терористична организация. Войнствената група се бори за създаването на ислямска държава в Сомалия, основана на шариатския закон.
Прокуратурата, обявявайки заговора за отвличане, заяви, че екстремистката група наскоро "се е впуснала в поредица от терористични атаки" след решението на САЩ да премести посолството си в Израел в Йерусалим.
Сред тях е нападението през 2019 г., при което загинаха около 21 души - включително американски бизнесмен, оцелял след нападението от 11 септември срещу Световния търговски център - в хотел в Найроби.
Прокуратурата съобщи, че Абдула е преминал летателно обучение във Филипините между 2017 и 2019 г. и е получил лиценз за пилот в подготовка за атака. През това време той е проучвал „средствата и методите за отвличане на търговски самолет“, включително как да пробие вратата на пилотската кабина и „информация за най-високата сграда в голям град в САЩ“.
„Този ​​случай, включващ заговор за използване на самолет за убиване на невинни жертви, ни напомня за смъртоносната заплаха, която радикалните ислямски терористи продължават да представляват за нацията ни“, заяви помощник-генералният прокурор по националната сигурност Джон Демерс в изявление.
Помощникът на отговорния директор на ФБР Уилям Суини каза: „Почти 20 години след терористичните атаки от 11 септември има хора, които остават решени да извършват нападения срещу граждани на Съединените щати. Абдула, твърдим, е един от тях. Той е получил лиценз за пилот в чужбина, като се е научил как да отвлече самолет с цел да причини инцидент с масови жертви в нашите граници."
Абдула е обвинен в заговор за предоставяне и оказване на материална подкрепа на определена чужда терористична организация (ал Шабааб), заговор за убийство на граждани на САЩ, заговор за извършване на пиратство на самолети, заговор за унищожаване на самолети и заговор за извършване на терористични актове, надхвърлящи националните граници. Той е задържан в очакване на съдебен процес. Защитникът му отказа коментар.