Голяма част от московския елит е силно обезпокоен от траекторията на инвазията на руския президент Владимир Путин в съседната страна.

Високопоставени служители на Кремъл са разтревожени от широкообхватните санкции, наложени от Запада в отговор, се твърди изтекли секретни данни, цитирани от "Mirror".

"Високопоставен служител на Кремъл се е обърнал към западни дипломати и шефове на разузнавателни служби в опит да помогне за прекратяване на войната в Украйна.

Той е представител на вътрешния кръг на Путин и е изпратил сигнал за желание за преговори.

Настроението на елита на Кремъл е паническо", се твърди в секретен документ.

Не е ясно за кой член на висшето ръководство на Москва става въпрос, но в документа вътрешният човек е описан като "стълб на режима" в Русия.

„Често се случва, както се случи в заключителните етапи на Втората световна война, служители от страна, която е загрижена за бъдещето си, да предприемат подходи, за да си го осигурят“, твърди източник на Mirror oт Украйна.

Ако висш политик в Москва публично заяви желание за мир в Украйна или критикува Путин, животът му е в изключителна опасност заедно с този на семейството му, пише още изданието.

Анатолий Чубайс, бивш вицепремиер, който наблюдаваше трансформацията на руската икономика от комунистическа в капиталистическа, подаде оставка като специален пратеник на Путин в международните организации през март и напусна Русия, за да живее в изгнание в знак на протест срещу войната.

В края на миналия месец 67-годишният мъж се разболя внезапно и сериозно, след като почувства изтръпване на крайниците си, и сега се намира в интензивното отделение и страда от рядко неврологично заболяване.

Случаят с Чубайс е само последният от поредицата мистериозни заболявания и насилствена смърт сполетели руски бизнесмени, длъжностни лица и техните близки и семейства.

На 25 февруари - ден след началото на инвазията в Украйна - високопоставеният служител на руския енергиен гигант "Газпром" Александър Тюлаков беше намерен мъртъв в гаража си.

Специалистът в областта на финансите и сигурността на ниво заместник генерален директор е починал чрез обесване.

Наблизо е намерено "предсмъртно писмо", чието съдържание не е оповестено.

Според съобщенията преди смъртта той е бил "жестоко пребит".

На 18 април 51-годишният Владислав Аваев, бивш служител на Кремъл и вицепрезидент на "Газпромбанк", финансовия филиал на енергийната компания, е намерен мъртъв от дъщеря си Анастасия в семейния си апартамент на 14-ия етаж в московски блок.

И не само Аваев, но и съпругата му Елена, на 47 години, и другата им дъщеря Мария, на 13 години.

Всички те са били простреляни, а в ръката на мъртвеца е открит пистолет.

55-годишният милионер Сергей Протосеня, бивш заместник-председател на "Новатек" - най-голямата частна газова компания в Русия, чийто основен акционер е "Газпром" - също е намерен обесен в градината на вилата си.

Телата на съпругата му Наталия и 18-годишната му дъщеря също са били в къщата.

Те са били посечени с брадва, докато са спели.