Депутат от Конгреса на Канзас се призна за виновен по три обвинения в наказуемо поведение, задето изритал ученик в слабините и му се заканил „да отприщи Божия гняв“.

Републиканският законотворец Марк Самсъл получи присъда от 12 месеца пробация и забрана от съдията да ползва личните си акаунти в социалните медии, става ясно от заповед на районния съд в окръг Франклин.

На Самсъл бе казано и да напише писмо извинение за случая, станал на 28 април в гимназия в Уелсвил, на 40 мили (65 км) югозападно от Канзас Сити и частично уловен на аудио и видеозаписи, публикувани в местна медия.

Според свидетелските показания на детектив от Уелсвил, Самсъл, който е и заместващ учител, говорел на децата „за Божия гняв и че рап музиката е грешка и децата трябва да слушат други видове музика“. След това той започнал да разказва как едно чернокожо момче, което познавал, се опитало да се самоубие.

Когато Самсъл започнал да говори на висок глас и да повтаря едно и също, един ученик си сложил наушниците, според свидетелските показания.

Това довело до спречкване, при което Самсъл изправил момчето до стената, като му крещял „ще отприщя Божия гняв върху теб веднага“ и го изритал в тестисите.

Депутатът получил три обвинения в наказуемо поведение за нанасяне на побой и отначало не се признавал за виновен. Той казал пред местна медия, че инцидентът бил „планиран“ и че той и ученикът искали да изпратят послание на родителите и град Уелсвил, отнасящо се до „изкуството, умственото здраве, самоубийствата при тийнейджърите и как да се отнасяме с тези, които ни образоват“.

Миналия месец Самсъл предаде своето разрешително за работа като заместващ учител.

При появяването си в съда чрез приложението Zoom в понеделник той се извини, като каза, че „никога не е имал намерение да нарани някого“.