152 закъснели влака, 24 отменени и 4 отклонени - това е равносметката до този момент след вчерашния инцидент на Централна гара София, при който вагон от влака Бургас-София дерайлира и прекъсна контактната мрежа. Анатолий Атанасов, директор "Оперативна дейност" в БДЖ увери, че обстановката вече се нормализира. Нощните влакове от София към Варна и Бургас се очакват с около 60 минути закъснение.

Тези, които пристигат от морето към столицата, закъсняват с около 20 минути. Все още не са установени причините за случилото се вчера. "Към момента все още няма ясна информация за това защо един стълб е прекъснал цялото електрозахранване", посочи Атанасов.

Тече разследване на НКЖИ.

"Извършвайки се ремонти на Централна гара, е възможно да се е получило обръщане на стрелката под подвижния състав“.

Това пък коментира пред bTV инж. Бойчо Скробански, държавен инспектор по разследване и ръководител на Националния борд за разследване на произшествия в железопътния транспорт.

„При подготовката на маршрута всички стрелки са заключени. Стрелката механически не е била заключена. Вероятно е станало някакво прехвърляне“, уточни той.

„В момента гарата е на ръчно управление.

С двете съседни гари – Захарна фабрика, Север и Подуяне, комуникацията се извършва с телеграми“, допълни инж. Скробански.

"Новите локомотиви и новите системи на тях ще минимизират рисковете и ще ограничат човешкия фактор", подчерта той.