От отдел „Киберпрестъпност“ - ГДБОП неутрализираха международна престъпна група, която действа с измами в интернет платформи за търговия с финансови инструменти, съобщават от МВР.

Организираната престъпна група

е изградила стройна и йерархична структура, използвайки множество конспиративни похвати с цел прикриване на престъпната си дейност. Групата се е занимавала с изграждането на скрити кол центрове, посредством които извършителите се свързвали с германски граждани, представяли се за финансови брокери и им предлагали да инвестират в различни видове финансови инструменти, посредством специално създадени за целта фалшиви уеб платформи. След извършена инвестиция от страна на жертвите личният им профил на платформата бивал изтрит и всичките им опити да си върнат инвестираните средства оставал без резултат.

Арестувани са петима,

двама от тях са с прокурорска мярка до 72 часа, а трима - до 24 часа. За единия от задържаните Софийската градска прокуратура е поискала от Софийския градски съд да наложи запор на автомобили, банкови сметки и недвижими имоти, за които има доказателства, че са придобити със средства от престъпната дейност.В хода на двете операции са претърсени кол център в София, в девет частни адреса и три банкови касети. Иззети са десетки компютърни конфигурации, мобилни телефони и парични средства на стойност над 200 000 евро, както и вещи и предмети, имащи отношение към разследването.Операцията е направена в рамките на съвместно разследване с Баварския централен офис за преследване на киберпрестъпността и отдела на криминалната полиция в град Регенсбург. Спецполицаите са водени от Софийска градска прокуратура в координация с Евроджъст.