Западни издания пишат, че демократите се представиха по-добре от очакваното на междинните избори в САЩ. "Надпреварата за Конгреса продължава да е оспорвана, без признаци за "червена вълна" в САЩ", пише в. "Ню Йорк таймс" във водещо заглавие. 

Контролът на Камарата

на представителите и Сената все още не е решен и може да отнеме известно време, за да се очертае по-ясна картина - но вече е ясно, че изборите не се развиват по начина, очакван от Републиканската партия, пише Ню Йорк таймс.И двете партии постигнаха значими победи в надпреварите за губернатори и сенатори. Все още няма признаци за очакваната от републиканците "червена вълна", пише БТА.До вторник сутринта само един кандидат на демократите, конгресмен Илейн Лурия от Вирджиния, беше победена в борбата за Камарата на представителите. При други две решаващи надпревари, в Роуд Айлънд и и Вирджиния, спечелиха представителите на "сините".

Броенето на гласове продължава

и при толкова много оспорвани надпревари цялостна картина ще се появи по-късно във вторник. Но вече е ясно, че изборите се развиха по неочакван начин - демократите дори започнаха да подобряват шансовете си да запазят контрол над Камарата на представителите.Кандидатите демократи за Сената Маги Хасан от Ню Хемпшир и Майкъл Бенет от Колорадо са спечелили категорично преизбирането си, решавайки две изборни надпревари, смятани за потенциални предвестници на републикански триумф. В Охайо обаче писателят и инвеститор Джей Ди Ванс победи своя претендент от Демократическата партия Тим Райън със седем процентни пункта.

Тези избори се очаква

да бъдат едни от най-значимите от години насам, тъй като избирателите определят коя партия ще контролира не само Камарата на представителите и Сената, но и 36 губернаторски поста и редица важни държавни длъжности, като държавни секретари и съдии. Изборът им ще повлияе на останалата част от мандата на Байдън и може да окаже влияние върху самата демокрация в САЩ, отбелязва американското издание.Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис спечели гръмка победа в окръг Маями дейд, който от две десетилетия не е гласувал за републикански кандидат-губернатор, а това може да означава предстоящ сблъсък с Тръмп за президентската номинация на партията му през 2024 г., посочва в. "Ню Йорк таймс".ДеСантис получи преднина от близо 20% (59,3% при преброени 88 % от бюлетините), което му дава възможност да претендира за президентската кандидатура на Републиканската партия на изборите през 2024 г., отбелязва френският в. "Монд". Победите на ДеСантис в окръг Маями дейд и подкрепата на 56% от латино избирателите във Флорида може да накарат Тръмп да побърза с обявяването на собствената си президентска кандидатура за изборите през 2024 г., за да попречи на губернатора да набира подкрепа за евентуалната си номинация, отбелязва френското издание.

Доброто представяне на демократите

е възмножно да се дължи на стратегията на партията, която заложи на спорната тема за абортите в предизборната си кампания - въпреки предупрежденията, че това не е въпросът, който избирателите смятат за най-важен, пише британският в. "Гардиън".Това предположение се потвърждава от факта, че демократите се представиха особено добре в районите с голям брой бели избиратели без силни религиозни чувства.Резултатите на Демократическата партия са почти шокиращо добри, предвид състоянието на икономиката. Това показва не само успеха на тактиката им, но и напомня, че републиканците са изложени на голям политически риск, ако инфлацията намалее през следващите няколко години, отбелязва британското издание.