Западът единодушно заклейми признаването на независимостта на ДНР и ЛНР в Източна Украйна и заговори за нови санкции срещу Русия. Веднага след подписването на указите Владимир Путин нареди в двете самообявили се републики да бъдат пратени руски миротворци.

 

САЩ

Американският президент Джо Байдън осъди решението на руския си колега Владимир Путин за признаване на независимостта на двата отцепили се региона в Източна Украйна в разговори със световни лидери след последните развития по кризата, предаде Ройтерс. "Байдън категорично осъди решението на руския президент Путин да признае "независимостта" на така наречените Донецка и Луганска народни републики в Украйна в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, посочи в изявление Белият дом. Според изявлението Байдън е обсъдил с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц "как те ще продължат да координират техния отговор с последващи стъпки". Междувременно агенция Блумбърг съобщи, че останалият в Украйна американски дипломатически персонал, който бе преместен от Киев в Лвов, ще бъде изтеглен от страната в Полша.

Германия

Германската външна министърка Аналена Бербок каза вчера, че руският президент Владимир Путин "се е отказал от всичките си ангажименти" към международната общност, признавайки независимостта на двата отцепили се региона в Източна Украйна, предаде Франс прес. "Изрично предупреждаваме да не последва никаква нова военна ескалация от страна на Русия", посочи в изявление министърката, отбелязвайки, че решението на Путин, обявено снощи по руската държавна телевизия, е било "явно нарушение на международното право".

Великобритания

Британският премиер Борис Джонсън ще съгласува пакет от незабавни санкции срещу Русия на съвещание на правителствения комитет за реакция на кризи (КОБРА) в 6:30 ч. по Гринуич днес, съобщи говорител на канцеларията му, цитиран от Ройтерс. "Премиерът ще председателства съвещание на КОБРА в 6:30 ч. сутринта за обсъждане на последните развития в Украйна и за координиране на реакцията на Великобритания, включително съгласуване на сериозен пакет санкции, които ще бъдат въведени незабавно", допълни говорителят. Джонсън каза в телефонен разговор на украинския премиер Денис Шмигал, че смята руско нахлуване в Украйна за възможно в идните дни и часове. Британският премиер допълни, че остро осъжда решението на Кремъл да признае двата отцепили се региона в Източна Украйна за независими "държави". Джонсън е казал на Шмигал, че Великобритания вече е съставила списък със санкции, насочени срещу онези, които са извършили нарушение срещу териториалната цялост на Украйна, и че мерките ще влязат в сила днес. Британският премиер е отбелязъл, че ще обмисли изпращане на допълнително военно оборудване на Украйна, в случай че украинското правителство помоли за това.

Франция

Френският президент Еманюел Макрон осъди вчера решението на руския си колега Владимир Путин и призова за "прецизно насочени европейски санкции"срещу Москва. Макрон поиска свикване на "спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН" и осъди "едностранното нарушение на международните ангажименти на Русия и посегателството над суверенитета на Украйна".

ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че Русия е нарушила териториалната цялост и суверенитета на Украйна чрез признаването на двата отцепили се региона в Източна Украйна за независими "държави", каза говорителят му Стефан Дюжарик, цитиран от Ройтерс. "ООН, придържайки се към съответните резолюции на Общото събрание, изцяло подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, в рамките на международно признатите граници на страната", посочи говорителят. "Генералният секретар разглежда решението на Руската федерация като нарушение на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, което не съответства на принципите на Устава на ООН", допълни говорителят.