Здравният министър на канадската провинция Онтарио съобщи, че се наблюдава усилено записване на часове за ваксинация срещу коронавирус, откакто бе обявено, че на 22 септември се въвежда ваксинационен паспорт.

По думите на Кристин Елиът записванията „са повече от двойно но брой“ в сряда и още хиляди чакат за ваксинация в четвъртък.

В Болница Humber River в Торонто 48 процента от поставените в сряда ваксини са на хора, които идват за първа доза – забележително нарастване от средностатистическия им брой напоследък.

Онтарио съобщи за нови 865 случая на заразяване с коронавирус в четвъртък, като това е увеличение с над 200 случая от четвъртъка преди седмица.

При 801 от тези случаи ваксинационният статус е известен и 67% от тях се оказаха неваксинирани, 11% са получили само една доза и 22% са получили и двете си дози ваксина.

В сряда провинцията разкри намеренията си да въведе ваксинационен паспорт от 22 септември. Той ще се изисква жителите да са ваксинирани срещу коронавирус, за да имат достъп до някои услуги, които не са от първа необходимост. Това се отнася до посещения на ресторанти, фитнеси , киносалони и др.

За пазаруване в магазини за стоки от първа необходимост няма да се изисква ваксинационен паспорт.