Получена е заплаха за живота на председателя на българския парламент Ива Митева. Сигналът беше обявен в деня, в който депутатите гласуваха на първо четене спорен закон за реформиране на НСО и намаляване на кръга на охраняваните лица, включително и главния прокурор. За сигнала съобщиха в парламента зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов и зам.-председателят на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Николай Хаджигенов. Има разминаване обаче кога точно е получен сигналът.

Според Министерството на правосъдието заплахата за убийството на Ива Митева е получена в четвъртък около 21 ч. Според самата Митева обаче, е получена в понеделник сутрин след 11 ч., минути след като тя от парламентарната трибуна тя обяви, че законът за НСО, който лишава част от властта от държавна охрана, е приет на първо четене. Нейните съпартийци заподозряха връзка и споменаха определени партии. Самата Митева обясни, че се страхува, но не за себе си, а за близките и най-вече за детето си.

„Ще убия Ива Митева“

„Политическа демонстрация“

„Заплахите за убийство са нещо нормално в България. Знам, че звучи абсурдно, но е факт. Аз лично съм получавал десетки. Но заплахата за убийство към председателя на Народното събрание Ива Митева е нещо по-различно. Тя издава слабост и безсилие на една система, която трябва да си отиде и ще си отиде.“

Прокуратура се самосезира

Има задържан