Във вторник започва граждански съдебен процес срещу Илон Мъск, който ще продължи 10 дни, съобщава Ars technica.

Делото е заведено от двама акционери в Tesla

Те го съдят за манипулиране на пазара, когато на 7-ми август 2018 г., обяви в Twitter, че обмисля да извади Tesla от борсата и е осигурил парите за това. Случаят доведе до рязък скок на акциите на компанията, но до това не се стигна.Вместо това Мъск беше разследван от институциите в САЩ и се наложи той да плати 20 млн. долара като част от споразумението, за да не се стига до съд.Самата компания Tesla също плати толкова, тъй като нейното поведение също оставяше неясноти дали това се случва или не, пише "24 часа".

Казусът за институциите е приключен, но

битката с акционерите тепърва започва. Според експерти, това е дело, което е силно вероятно Мъск да загуби."Илон ще загуби и то много сериозна сума. Дискусията е колко точно. Делото ще определи колко да се изчисли на базата на инфлация и дефлация към измамата", казва професорът по право Робърт Милър.Според неговия колега Майнър Майърс "всичко е подредено за ищците да спечелят". Майърс не смята, че ще е чак толкова лесно и те ще трябва да се постараят да убедят съда, но шансовете им за успех за големи. Искът е за милиарди долари обезщетения за хората, които са купували акции по време на "надутите" заради изказването на Мъск цени и след това са ги продали на загуба, след като той така и не реализира сделка.Става ясно, че искът е за обезщетение в размер на 66,67 долара на акция.

Делото ще се гледа от жури,

което ще трябва да прецени аргументите на двете страни. Обикновено не се позволява на журито да взима предвид предишни дела или данни, а да се концентрира само върху казаното в съдената зала пред него.Въпреки това винаги има известна доза субективизъм и външно влияние. Според експертите такова ще окаже и решението на съда от април 2022 г., когато се определи, че Мъск е направил фалшиви твърдения.Мъск продължава да твърди, че действително е вярвал, че е имал осигурено финансиране за сделката, но и че е бил подвден от управляващия директор на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, който е казал, че ще участва с 2 млрд. долара. В последствие директорът Йасир Ал-Румаян обаче заявил, че не е казвал, че фондът ще участва, а че подкрепя идеята, но решението се взима краля.